Här finns lite om de olika aktiviteter vi haft under 2023.
Söndagen den 10:e December bjöds det på en repris av Gunnar Perssons föreläsning med bilder från gamla tiders Ravlunda socken. Evenemanget kom till på begäran av de som inte kunnat delta i Oktober. Denna gång samlades ett femtontal intresserade på Bränneriet för att ta del av Gunnars kunskap och historier.
Måndagen den 4 December hölls i samarbete med Röda Korset en kurs i HLR (Hjärt-Lung-Räddning). Detta var den andra kursen för året av två möjliga och såg 13 (max antal 14) deltagare som fick livsviktig kunskap av RK:s engagerade kursledare Nesib. Kvällen var lite avkyld pga strul med värmesystemet, men de tappra elevrna höll sig varma med praktiska övningar.
Lördagen den 2 December samlades vi för Adventsfika och ett intressant föredrag av Eva Andersson om Ravlunda sockens första barnmorska Elna Andersdotter; hennes liv och leverne, intressanta fakta om barnadödlighet och samhällets syn och bestämmelser runt barnafödsel, folktro, traditioner och mycket annat i 1800-talets Ravlunda.
Adventsfikat bestod av kaffe, glögg, hembakta lusse- och saffranskakor och pepparkakor. Trots kyla och hala vägar var det drygt 20-talet personer som kom.
Lördagen den 3 November deltog vi i Österlen lyser genom att traditionsenligt tända c:a 300
marschaller från kyrkan längs Kyrkobacken, Byavägen och Stationsvägen till Bränneriet. Det gav en
härlig gemenskapskänsla att så många kom och hjälpte till för att pynta vår fina by med ljus som brann så varmt och vackert. Därefter serverades det en fantastiskt god soppa på Bränneriet, med bröd från byns unika hantverksbageri. Ett fyrtiotal gäster tog tillfället i akt.
Söndagen den 15 Oktober ordnade vi Afternoon Tea med Gunnar Persson som höll föredrag: Glimtar från Ravlunda – gamla bilder och prat
Evenemanget gick omlott med Albo Härads Hembygdsförenings föredrag om Folkdräkter i Albo Härad. Drygt ett fyrtiotal personer besökte skolan denna eftermiddag. Det var mycket uppskattat att se gamla bilder på kända och okända ”Ravlingar” och få en del historier till. Bilderna är del av projektet Ravlunda bilder som ännu inte är helt färdigställt.
Eva Andersson och Lotta Sörtoft höll en Kyrkogårdsvandring Lördagen den 23 September.
Vi tittade närmare på ett femtontal gravstenar för några kända personer & flera sockenbor, och gläntade på dörren till deras liv och leverne. Eva berättade också lite om socknens första barnmorska och gamla tiders begravningstraditioner. Det var i stort sett samma berättelser som vi presenterade på kyrkogårdsvandringen under kyrkans kulturarvsvecka i Juli. Cirka 30 personer trotsade regnmolnen, och efter en inledande skur kunde vandringen genomföras i vackert höstväder. Vi avslutade med Olle Adophsons vackra och för tillfället perfekt passande dikt ”Så går vi bort”
Så går vi bort, men ändå finns
vi här i år och dar.
Så länge människorna minns
oss håller vi oss kvar
Vi lever här ännu ett slag
Vårt minnes dunkla liv.
Men långsamt bleknar våra drag
Och kommer ingen vid.
När vi så våra namn har mist
Och bilden strukits ut
Då får vi ge oss av till sist
Så har vi dött till slut.
Men någon dag när solen far
I molnet en sekund
En skugga av vårt minne drar
på jorden fram en stund.
Den 9 September ordnade vi Äppelcafé och minimarknad vid skolan. Produkter från trakten som bröd, kakor, äpplen, päron, must, sylt, blommor, ägg, olika sorters honung, hantverk och fårskinn etc., fanns att köpa. Byalagets medlemmar bjöds på fika och äppelkakor av olika sorter. Evenemanget var välsignat med ett strålande väder och var mycket välbesökt. Vi glömde räkna men uppskattar att fika för 50-60 personer gick åt.
Vi hade en Byaloppis i Parken Lördagen den 22 Juli med ett femtontal säljare som sålde allt från blomskott till gjutjärnskamin. Vädret var något blåsigt men annars perfekt. Trots konkurrens med Kiviks IF:s loppis var det gott om besökare.
Midsommarafton den 23 Juni samlades vi i Parken kl 13 för att klä midsommarstången med blommor och blad som deltagarna hade med sig. Det var lite tunt med blommor p.g.a. torkan men resultatet blev fint ändå. Sedan reste vi stången och dansen började ledd av Elisabeth Arvidsson. De fantastiska spelemännen Gunnar Persson, Lasse Edman och Ulf Stavare bjöd på traditionell sommarmusik av hög klass. Evenemanget samlade rekordmånga deltagare; runt 100-talet kom och sjöng och dansade eller bara njöt av den vackra sommardagen i vårt paradis på jorden. Traditionsenligt hade man med sig fika och midsommartårta. En härlig dag med fantastisk gemenskap!
Onsdagen den 7 Juni arrangerade vi med Röda Korset en kurs i Hjärt-Lung-Räddning. Kursen kom till stånd mellan utskicken av Ravlunda Allehanda, därför annonserades den i vår FB-grupp och via mun-till-mun (!). Kursen blev fulltecknad (max 14 st), efter återbud samlades vi tolv st för att under drygt tre timmar lära oss tillräckligt för att kunna göra en insats i en nödsituation. Det var en mycket engagerad instruktör och vi fick många praktiska och teoretisk övningar. Vi kommer – om det finns tillräckligt intresse – att ordna ytterligare en kurs i höst.
Gunnar Persson höll en vandring i Kallhau (Kalvhagen) den 26/5 – med perfekt väder och sagolik Majsol. Eftersom det finns plats till att parkera ett mindre antal bilar var antalet deltagare begränsat. Gunnar bjöd på en mycket intressant vandring med besök på gamla torp där endast resterna av skorstenen fanns kvar i form av en stenhög och i något fall resterna av en stenkällare. Syrénträd och krusbärsbuskar till synes malpacerade mitt i skogen viskade om forna generationers liv. Vi fick höra om människor och deras öden för länge sedan, och mindes ättlingar till dessa som en del av oss träffat i barndomen. Vi besökte Ravlunda bys allra yttersta hörn mot sydväst (mot S. Björstorp), och fick veta på vilket stycke den vackra halsringen av guld – bedömd att vara från 400-talet – hittades 1936. Den finns numera på Historiska Muséet. Ett stort, urgammalt Astrakanträd berättade om Gunnars faders släkts första hem i Ravlunda socken. Det var en väldigt fin kväll. Varmt tack till Gunnar som lät oss känna historiens vingslag! Evenemanget var en del av byalagets Historiska grupps verksamhet.
Vi hade en Tipspromenad Torsdagen den 18/5 (Kristi Himmelsfärds dagen), med samling vid Parken. Det var perfekt väder som förmodligen också gjorde att en del passade på att påta i trädgården, men trots det var det 18 personer som gick tipsrundan, och besvarade frågorna enskilt eller tillsammans. Frågorna berörde Hanöbukten, fiske och havets betydelse för socknen, och var av varierande svårighetsgrad i syfte att öka kunskap och väcka eftertanke. Buhres på Kivik hade skänkt ett presentkort som pris, som lottades ut bland de som hade flest rätt av frågorna. Vinnaren var Edit Giertz – grattis!
Detta evenemang ingick i Hanöbuktsveckan som arrangerades av Samverkan för Hanöbukten 13-20/5
För den som inte kunde delta i tipspromenaden så finns frågorna här. Vill man se de rätta svaren så finns frågorna med FACIT här.
Dagen avslutades med grillning där byalaget stod för grillen och man tog med sig vad man ville grilla. Det var inte så många (8 st) som deltog, kanske p.g.a. att grillningen var direkt efter tipspromenaden och därmed lite tidigt för de som varit upptagna med annat under eftermiddagen. Vi som var där hade en mycket trevlig stund.
Under Hanöbuktsveckan anordnade vi en Strandstädning Söndagen den 14/5
På grund av att skjutfältets avlysning förlängts kunde vi endast städa södra delen av socknens kustlinje, nämligen sträckan Klammersbäck till Verkeån/Haväng.
Trots få deltagare samlade vi in hela 17 kg skräp, från fimpar, plast och badbyxor till plankbitar och en bottenlös låda. Det blev c:a 1 kg skräp/100 meter!!!
Vi noterade också ett ovanligt stort antal döda fiskar som tycktes ha kastats ur havet med stark vind, inte så lång tid före strandstädningsdagen. De var ganska jämt fördelade längs sträckan, och en del hade hamnat upp på gräset – ett par låg t.o.m. i en buske.
Söndagen den 7/5 samlades vi i Skolan för att lyssna på Eva Andersson som berättade om DE FÖRSVUNNA BYARNA på Ravlunda skjutfält och Gullvi Andersson som läste, berättade historier och sjöng på bygdemål. Evenemanget var mycket uppskattat av de 40-talet besökare som kom. Alla har gett sitt tillstånd för publicering av bilderna nedan.
Söndagen den 30/4 samlades vi i strålande vårväder för att Vårstäda Parken och runt Skolan. Cirka 15 medlemmar av alla åldrar deltog. Efteråt bjöds alla på fika i skolan.
Vårfesten som var planerad samma kväll måste dessvärre ställas in p.g.a. för få anmälningar.
Söndagen den 16/4 var det föredrag i Skolan: ”Ett flyttat hus”
Paulina de Vries och Erik Blomqvist berättade om sitt fina, väldigt gamla hus, som tidigare funnits på två ställen i socknen och som nu finns på Stationsvägen. Det finns många bilder som dokumenterar arbetet på Instagram på kontot Ett flyttat hus. Evenemanget var mycket välbesökt.
Vi ordnade en Konst- & fotoutställning i skolan i Påsk 7-10/4
Detta var ett unikt tillfälle att se verk av Ravlundabon John Öhman (1919-1991), som är representerad bl.a. på Gävle Museum, Gävleborgs läns landsting och Sandvikens kommun.
Stort tack till Kerstin & Åke Hansson och Karin & Gunnar Westerberg som visade delar av sina privata samlingar!
Foto-tävlingen startade förra året och resulterade i 36 fina bidrag som visades upp samtidigt. Besökarna fick rösta på de tre bidrag som de tyckte bäst om. Vinnande foto var taget av Stina Lindholm, som fick ett pris donerat av Ravlunda Hantverksbageri. Bilderna kommer att få en egen sida under ”Bilder” i menyn.
Vi hade även ett café i samarbete med Ravlunda Hantverksbageri, vars bakverk är mycket omtyckta.
Evenemanget var välbesökt och mycket uppskattat!
Söndagen den 19:de Mars avhölls årsmötet, där det bjöds på kaffe och kakor. Ett femtontal medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet röstade för en höjning av medlemsavgiften till 100:- per person. Kerstin Hansson avtackades för lång och trogen tjänst och Lottie Giertz blev invald som Kerstins ersättare. Årsmötesprotokollet och verksamhetsberättelsen hittar du under ”Byalaget” i menyn, välj ”Stadgar & protokoll etc”.
På mötet informerades det också om verksamheten hos arbetsgrupperna som nu kommit igång. Den som är intresserad av att vara med är varmt välkommen att kontakta respektive sammankallande;
Historiska gruppen: kontakta vår sekreterare Eva Helander
Väg-trafik-miljö gruppen: kontakta vår ordförande Inga Zetterqvist
Fredagen den 17:de Februari ordnade vi en Sopp- och berättarafton. Det serverades två sorters soppa, samt kaffe och kaka. Efter maten berättade Hildegard och Lotta Sörtoft om livet i Ravlunda i allmänhet och om bådas barndomshem Prästlönebostället i synnerhet från 1920 till 1970-talet. Evenemanget var mycket välbesökt.