Här finns lite om de olika aktiviteter vi haft under 2024.
Ravlunda lyser lördagen den 2 november hade vi tre välbesökta arrangemang:
Först en kyrkogårdsvandring för barn som såg 14 nyfikna barn med anhöriga samlas för att titta på olika gravstenar, yrkestitlar och diskutera varför så många dog som barn förr i tiden. Därefter gick vi ner till skolan för att fika och pyssla (måla, rita, klistra etc.).
När skymningen föll samlades både bybor och långväga gäster för att tända marschaller längs Kyrkobacken, Byavägen och Stationsvägen. På kvällen var det utsökt jordärtskocksoppa med tilltugg och bröd från Ravlunda Hantverksbageri på Bränneriet, dit det kom nästan dubbelt så många som förväntats. En härlig kväll i fin miljö och varm gemenskap!
Lördagen den 28/9 hade vi Äppelcafé, Äppelkaketävling och Minimarknad.
Vilken fantastisk eftermiddag det blev med en perfekt ström av besökare – troligen rekord för antal besökare till vårt äppecafé!!! Kakorna tog faktiskt slut så när som någon enstaka bit. Alla säljare fick också sålt av sitt utbud. Besökarna kunde också se gamla Ravlundabilder under hela eftermiddagen.
Till vinnare i äppelkaketävlingen korades bidrag nr 2, bakat av Hilda Giertz som därmed är Ravlunda sockens Äppelkakemästare 2024
Domarens motivering: ”Inte bara vacker att titta på utan även fantastiskt god och välbakad äppelkaka i form av en Cheesecake med knaprig botten och en lagom dos av kanel. En riktig fullträff som satt som en smäck! Extra plus för dekoration av vackra höstlöv”.
Domare var byns mästerbagare Ida Svensson med assistans av Märta som på bilden visar upp den vinnande pajen. STORT Grattis till Hilda och de övriga deltagarna som fick hederspris! Det vinnande receptet finns här och i undermenyn.
Ett stort, varmt tack till ALLA som kom till vårt evenemang!
Lika stort tack till deltagarna och domaren i äppelkaketävlingen, alla säljare och till alla som hjälpte till med allt praktiskt
Onsdagen den 25/9 kom P7:s regementschef Lennart Widerström och garnisonschefen Mathias Engblom till en fullsatt skola för att informera om de förändringar som dels medlemskapet i NATO och dels DCA-avtalet innebär för Ravlunda skjutfält. Inledningsvis berättade regementschefen om världsläget och vad det innebär för försvaret i allmänhet, för att sedan gå in på vilka förändringar det rent praktiskt innebär för oss privatpersoner. Den stora förändringen är att Dammåkralägret nu klassas som skyddsobjekt, dit allmänheten inte längre har tillträde – se karta. För detaljer hänvisas till P7:s hemsida. Deltagarna hade haft möjlighet att på förhand ställa frågor, vilka besvarades, liksom andra frågor som kom upp under kvällen.
Kartan till vänster visar hela skjutfältet med teckenförklaringar, till höger visas skyddsobjektet. Klicka på respektive bild för större, utskrivningsbar version.
Lördagen den 20/7 var det för tredje året i rad en byaloppis i parken.
Något färre säljare än i fjor, men fint väder och en del kommers om än vi förstås hade hoppats på fler besökare.
Det var bokat för Sommarcafé i skolan den 13 – 28/7, men p.g.a. få besökare (badväder…) stängdes caféet efter första veckan. Lokala konstnärer och hantverkare visade sina alster i skolan under denna period. Det fanns också presentationerna av de sexton konstnärer som det berättades om på kyrkogårdsvandringen under kyrkans kulturarvsvecka till beskådande i skolan.
Midsommarafton fredagen den 21/6 bjöd på ett perfekt väder. Cirka 140 personer (rekord?) i alla åldrar kom och firade midsommar och Carl von Linné tillsammans. ”Våra” fantastiska spelmännen Lasse Edman, Ulf Stavare och Gunnar Persson fick sällskap av Duo Z och bjöd på både stämningsfull och medryckande musik. Dansen leddes som vanligt på bästa sätt av Elisabeth Arvidsson.
Lördagen den 25/5 städade vi också skolans källare. Totalt åtta personer hjälptes åt att sortera, rensa ut och sopa spindelväv och damm. Extra tack till Isaac som ställde upp med släpvagn och som sedan körde allt skräp till soptippen. Efteråt sköljdes dammet ner med gott fika som byalaget bjöd på.
Det blev en efterfrågad repris på Vandring i Kallha lördagen den 25/5, där Gunnar Persson berättade om människor, torp och gårdar från svunna tider i Ravlundas västra utmark. Gunnar har en outtömlig kunskap om vår socken, och har en fantastisk förmåga att väcka historien till liv. Vandringen var mer än fulltecknad och mycket, mycket uppskattad.
Hanöbuktsveckan -ett initiativ av Samverkan för Hanöbukten– inföll i år 4 – 11 Maj. Under veckan arrangerade byalaget tre aktiviteter:
Lördagen den 11/5 var det fokus på barnen. Mermaid Athiraa -Sveriges första professionella sjöjungfru kom till skolan. Vi började med att prata lite kort om vilka fiskar och valar som finns och har funnits i Hanöbukten, och Athiraa berättade om hur dagens fiskar mår i havet och delgav lite om innehållet i de pedagogiska och spännande böckerna hon skrivit. Sedan byggde barnen barkbåtar vars stomme välvilligt tillhandahölls av Ravlunda Hantverk, och därefter provseglade vi båtarna i bäcken. Det var totalt 10 barn som aktivt deltog. Vi har fått jättefin feedback på evenemanget.
Torsdagen den 9/5 städade vi stranden från Klammersbäck till Verkeån då skjutfältet var stängt.
Det var sju personer som ställde upp, varav tre jätteduktiga ungdomar. Mest skräp fanns på den norra delen, vilket inkluderade kalsonger, handdukar, hundkoppel med halsband, nät, rep, ballonger med snöre, trälåda, plankbitar med och utan spik, en massa plast med mera, med mera.
Totalt blev det hela 42 kg skräp (!), dvs knappt 1,5 kg/100 meter; alltså lite mer än i fjor på samma sträcka.
Söndagen den 5/5 var Verkeån i fokus. Då samlades c:a 25 personer vid Verkeån för att höra Vibeke Liras, limnolog (sötvattensbiolog) från Länsstyrelsen och Julius Jarving Ohlsson, biolog från Sportfiskarna, berätta om vattendrag i allmänhet och Verkeån i synnerhet, LifeConnects arbete samt demonstrera elfiske. De gav oss mycken information som man inte visste.
Lördagen den 20/4 samlades vi för att vårstäda runt skolan och i parken! Det var endast fyra medlemmar som kände sig manade, så vi fokuserade på parken där nu också bord och bänkar är utsatta för sommaren. Det finns mer att städa vid skolan, vilket kanske kan göras i samband med källarstädningen.
Lördagen den 6 April var det årsmöte i skolan. Ett tjugotal medlemmar hörsammade kallelsen. Förutom stadgeenliga ärenden, där vi fick två nya namn som suppleanter i styrelse och revision samt ett nytt namn i valberedningen, informerade styrelsen om vad arbetsgruppen för Väg-trafik-miljö arbetat med för att förbättra den farliga trafiksituationen ffa längs gång/cykelvägen längs väg 9. Vidare informerades det om vad som är känt av kommunens planer för skolan, samt vad vi idag vet om vad DCA- (Defense Cooperation Agreement) avtalet kan innebära för vår socken, och vad man kan göra för att eventuellt kunna påverka.
Efter årsmötesförhandlingarna bjöds medlemmarna på kaffe och goda kakor från Ravlunda Hantverksbageri, för att därefter höra Annika från Team Gudmunsson berätta om sin sport, nämligen Sportkörning – en disciplin där man tävlar i olika moment inom körning med häst eller ponny. Annika blev Distriktsmästare i medelsvår ponny par 2023! Föredraget var mycket intressant och uppskattat.
Team Gudmunsson håller till på Albo Ridklubb som har en populär ridskola i byn. Man kan hyra Annika och teamet för en fin upplevelse med häst & vagn i samband med t.ex. bröllop och bemärkelsedagar.
Under påskhelgen (Långfredag 29 Mars – Annandagen 1 April) var det Konstutställning & café i skolan. Byalaget hade caféet i samarbete med Ravlunda Hantverksbageri. Skolan var samtidigt uthyrd för konstutställning där verk av Lars Hansén (1927 – 2016) och Kerstin Bondesson visades.
Utställarna, Joakim Hansén och Kerstin Bondesson, hade dessutom ordnat med möjligheten för besökarna att själva uppleva platserna som inspirerat konstnärerna, antingen genom att själv vandra efter karta som fanns tillgänglig på utställningen, eller via en guidad vandring på evenemangets sista dag under ledning av kunniga guiden Helena Rimfors från Jordnära upplevelser. Evenemanget var mycket uppskattat.
För den som vill hyra skolan finns nu möjlighet att se om önskad dag är ledig direkt här på skolans egna sida
Vinprovningen, som skulle hållas den 16:e Februari, fick p.g.a. sjukdom flyttas fram till den 17:e Mars. Sjutton medlemmar i byalaget samlades för att insupa (!) kunskap om vin i allmänhet samt provsmaka fem olika vinsorter under ledning av Robert Fredh; sommelier och tidigare svensk mästare i sommelieri och med meriter från såväl NM, EM och VM; numera vinimportör och Ravlundabo. Evenemanget var mycket uppskattat.
Söndagarna den 21:a och 28:e Januari 2024 hade vi filmvisning av SVT:s serie Bombi Bitt och jag
där vi tittade på två avsnitt per gång. Ett tiotal medlemmar återupplevde minnen från filminspelningen (för drygt 56 år sedan) första delen och några färre kom för andra delen. Byalaget bjöd på fikat.