Att se och göra i socknen

Ravlunda socken erbjuder många intressanta utflyktsmål och trevliga aktiviteter för rekreation.

Kyrkan är kanske vår mest välkända sevärdhet, väl beskriven av Carl von Linné med orden:
-”Ravlunda kyrka låg mycket höglänt, omgiven med de härligaste fält, som sluttade på alla sidor och änteligen liksom instängdes med de skönaste skogar. Alltså hade hon den härligaste situation, som man i landet finna“
Orden passar så väl än i dag. Fritiof Nilsson Piraten och trubaduren Olle Adolfsson är några som valt Ravlunda som sin sista viloplats. Du kan se en video om kyrkan på dess egna sida.


Havängsdösen är en annan av de mest kända sevärdheterna i Ravlunda socken. Den finns vid Haväng som är en omåttligt populär badstrand, trots riskerna med undervattenströmmar och kvicksand. Dösen är från yngre stenåldern, c:a 5 500 år gammal. Tyvärr eldade någon 2015 på dösen, vilket resulterade i att takhällen sprack.
Läs mer om Havängsdösen här


Lindgrens Länga är nog bekant för större delen av Sveriges befolkning, även om man inte vet det, eftersom en filmsnutt härifrån ofta visas mellan program i TV4. Sedan 1993 är Havängs utemuseum inhyst i Lindgrens länga – väl värt ett besök. Det är öppet året om, dygnet runt.
Läs mer om Lindgrens Länga på Havängs Museiförenings sida


Skepparps Vingård är en flerfaldigt prisbelönt producent av Svenska viner. Man kan dessutom bli vinbonde där! Det anordnas regelbundet vinprovningar och kurser om vin, samt många andra mycket trevliga evenemang! Väl värt ett besök!


Ravlunda Cykel hyr ut cyklar både per dag och per vecka, samt erbjuder guidade MTB-turer. Det finns numera jättefin gång- & cykelbana från Ravlunda till Kivik. Cykeln är också ett bra alternativ under sommaren om man enkelt vill ta sig till havet och slippa den värsta trängseln vid Haväng. Det är nämligen fullt tillåtet att cykla på skjutfältet – under förutsättning att det inte är avlyst.


Örakaren är en fiskfälla i Verkeån med anor från 1600-talet. Den består av åtta stenfyllda kar/portar med små fall emellan. Fiskarna simmar uppströms och hoppar upp genom de åtta karen/portarna. Anläggningen restaurerades 2010. Life Connects har ett pågående projekt i Verkeån, och en fiskräknare finns sedan April 2022 placerad vid Örakaren, där man kan följa fisklivet on-line i realtid.


Sportfiskare kan köpa fiskekort som gäller vid Örakaren till Verkeåns mynning men endast den södra sidan. Kontakta Verkeåns Sportfiske Förening för mer information och för att köpa fiskekort. OBS! Den som fiskar utan att ha fiskekort och som ertappas kommer att få sin fiskeutrustning beslagtagen samt polisanmälas!


För den hästintresserade finns det flera utmärkta alternativ:
Albo Ridklubb finns mitt i byn med bas hos familjen Gudmunsson. Här erbjuds ridlektioner och ridläger.
Havängs Ryttarförening erbjuder ridlektioner.
Havängs Lantbruk erbjuder ridläger på sommaren.
Team Gudmunsson tävlar i sportkörning med ponnyer men erbjuder också åkturer för den som är intresserad.


Maletofta var under järnåldern en av de största handelsplatser i norra Europa! Det är ett område (betesmark) beläget mellan parkeringen vid Stigalund och skogen ner mot stranden vid Klammersbäck. Under 2008-2009 gjordes undersökningar och arkeologiska utgrävningar som resulterade i fantastiska fynd daterade till yngre järnålder (375 – 1050 e Kr). Handel och hantverk visas tydligt i materialet från Maletofta, framförallt från 700-talet och framåt. I närheten finns också Rugguddefirred, en av Maletoftas största gravplatser.
Kiviks Museum anordnar regelbundet guidade vandringar på Maletofta – läs mer här
Mer om Maletofta finns att läsa i rapporten av arkeolog Bertil Helgesson, som ledde utgrävningarna.


”Maletofta och andra historiskt intressanta platser i Ravlunda”
heter en skrift som byalaget tog fram 2009. Den innehåller information om hela 27 platser i socknen, dessutom en karta med alla platserna utmärkta. Den finns att köpa för 20 kronor/styck.