Aktiviteter – arkiv 2023

Här samlar vi lite om de olika aktiviteter vi haft under 2023.


Gunnar Persson höll en vandring i Kallhau (Kalvhagen) den 26/5 – med perfekt väder och sagolik Majsol. Eftersom det finns plats till att parkera ett mindre antal bilar var antalet deltagare begränsat. Gunnar bjöd på en mycket intressant vandring med besök på gamla torp där endast resterna av skorstenen fanns kvar i form av en stenhög och i något fall resterna av en stenkällare. Syrénträd och krusbärsbuskar till synes malpacerade mitt i skogen viskade om forna generationers liv. Vi fick höra om människor och deras öden för länge sedan, och mindes ättlingar till dessa som en del av oss träffat i barndomen. Vi besökte Ravlunda bys allra yttersta hörn mot sydväst (mot S. Björstorp), och fick veta på vilket stycke den vackra halsringen av guld – bedömd att vara från 400-talet – hittades 1936. Den finns numera på Historiska Muséet. Ett stort, urgammalt Astrakanträd berättade om Gunnars faders släkts första hem i Ravlunda socken. Det var en väldigt fin kväll. Varmt tack till Gunnar som lät oss känna historiens vingslag! Evenemanget var en del av byalagets Historiska grupps verksamhet.

Gunnar berättar. Alla personer har gett sitt tillstånd till att bilden publiceras.

Vi hade en Tipspromenad Torsdagen den 18/5 (Kristi Himmelsfärds dagen), med samling vid Parken. Det var perfekt väder som förmodligen också gjorde att en del passade på att påta i trädgården, men trots det var det 18 personer som gick tipsrundan, och besvarade frågorna enskilt eller tillsammans. Frågorna berörde Hanöbukten, fiske och havets betydelse för socknen. Buhres på Kivik hade skänkt ett presentkort som pris, som lottades ut bland de som hade flest rätt av frågorna. Vinnaren var Edit Giertz – grattis!

Detta evenemang ingick i Hanöbuktsveckan som arrangerades av Samverkan för Hanöbukten 13-20/5

Dagen avslutades med grillning där byalaget stod för grillen och man tog med sig vad man ville grilla. Det var inte så många (8 st) som deltog, kanske p.g.a. att grillningen var direkt efter tipspromenaden och därmed lite tidigt för de som varit upptagna med annat under eftermiddagen. Vi som var där hade en mycket trevlig stund.


Under Hanöbuktsveckan anordnade vi en Strandstädning Söndagen den 14/5 kl 13:00
På grund av att skjutfältets avlysning förlängts kunde vi endast städa södra delen av socknens kustlinje, nämligen sträckan Klammersbäck till Verkeån/Haväng.
Trots få deltagare samlade vi in hela 17 kg skräp, från fimpar, plast och badbyxor till plankbitar och en bottenlös låda. Det blev c:a 1 kg skräp/100 meter!!!


Söndagen den 7/5 samlades vi i Skolan för stt lyssna på Eva Andersson som berättade om DE FÖRSVUNNA BYARNA på Ravlunda skjutfält och Gullvi Andersson som läste, berättade historier och sjöng på bygdemål. Evenemanget var mycket uppskattat av de 40-talet besökare som kom. Alla har gett sitt tillstånd för publicering av bilderna nedan.

Eva berättar. Ravlunda socken syns på skärmen.
Gullvi berättar

Söndagen den 30/4 samlades vi i strålande vårväder för att Vårstäda Parken och runt Skolan. Cirka 15 medlemmar av alla åldrar deltog. Efteråt bjöds alla på fika i skolan.

Vårfesten som var planerad samma kväll måste dessvärre ställas in p.g.a. för få anmälningar.

Vårstädning av lekplatsen. Personerna på bilden har gett sitt tillstånd till att bilden publiceras.

Söndagen den 16/4 var det föredrag i Skolan: ”Ett flyttat hus”
Paulina de Vries och Erik Blomqvist berättade om sitt fina, väldigt gamla hus, som tidigare funnits på två ställen i socknen och som nu finns på Stationsvägen. Det finns många bilder som dokumenterar arbetet på Instagram på kontot Ett flyttat hus.   Evenemanget var mycket välbesökt.

Paulina och Erik berättar om och visar bilder på arbetet med huset.
Alla deltagare har gett tillstånd till att fotot publiceras

Vi ordnade en Konst- & fotoutställning i skolan i Påsk 7-10/4
Detta var ett unikt tillfälle att se verk av Ravlundabon John Öhman (1919-1991), som är representerad bl.a. på Gävle Museum, Gävleborgs läns landsting och Sandvikens kommun.
Stort tack till Kerstin & Åke Hansson och Karin & Gunnar Westerberg som visade delar av sina privata samlingar!

Foto-tävlingen startade förra året och resulterade i 36 fina bidrag som visades upp samtidigt. Besökarna fick rösta på de tre bidrag som de tyckte bäst om. Vinnande foto var taget av Stina Lindholm, som fick ett pris donerat av Ravlunda Hantverksbageri. Bilderna kommer att få en egen sida under ”Bilder” i menyn.
Vi hade även ett café i samarbete med Ravlunda Hantverksbageri, vars bakverk är mycket omtyckta.
Evenemanget var välbesökt och mycket uppskattat!

Kont- & fotoutställningen i Påsk

Söndagen den 19:de Mars avhölls årsmötet, där det bjöds på kaffe och kakor. Ett femtontal medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet röstade för en höjning av medlemsavgiften till 100:- per person. Kerstin Hansson avtackades för lång och trogen tjänst och Lottie Giertz blev invald som Kerstins ersättare. Årsmötesprotokollet och verksamhetsberättelsen hittar du under ”Byalaget” i menyn, välj ”Stadgar & protokoll etc”.
På mötet informerades det också om verksamheten hos arbetsgrupperna som nu kommit igång. Den som är intresserad av att vara med är varmt välkommen att kontakta respektive sammankallande;
Historiska gruppen: kontakta vår sekreterare Eva Helander
Väg-trafik-miljö gruppen: kontakta vår ordförande Inga Zetterqvist


Fredagen den 17:de Februari ordnade vi en Sopp- och berättarafton. Det serverades två sorters soppa, samt kaffe och kaka. Efter maten berättade Hildegard och Lotta Sörtoft om livet i Ravlunda i allmänhet och om bådas barndomshem Prästlönebostället i synnerhet från 1920 till 1970-talet. Evenemanget var mycket välbesökt.

Drygt 40 personer kom till evenemanget. Samtliga gav sitt godkännande till att bilden publiceras.